Dagligvarebutikkene i Norge er inne i en spennende fase, der mange prosesser digitaliseres og automatiseres i stadig større grad. Kundene merker dette blant annet i form av selvbetjente kasser, digitale medlemsprogrammer og tilpassede tilbud. Noen prosesser er likevel fortsatt relativt manuelle, og det gjelder i høyeste grad lager og varepåfylling.
Lageret er hjertet i en dagligvarebutikk
Det er lenge siden et lager i en vanlig dagligvarebutikk var fullt av varer som ventet på å få plass i butikken. I dag er lageret hovedsakelig et transportområde, der nye varer, avfall og produkter som skal returneres, sorteres og organiseres med jekketralle og mindre transporttraller. Det betyr samtidig at lageret fortsatt er ekstremt viktig, og et dårlig organisert eller uryddig lager vil nesten med automatikk føre til et uryddig butikklokale.
- I dag er det vanlig at mange varekategorier bestilles automatisk, basert på varebeholdning, salg og prognoser for hvor mye som vil bli solgt i dagene som kommer. Dette systemet er ømfintlig for varer som blir stående på lager og ikke kommer direkte ut i butikken.
- Korrekte rutiner for behandling av ømfintlige matvarer er viktig. Det er Mattilsynet som kontrollerer at dagligvarebutikkene følger lover og regler, og konsekvensene av et dårlig fungerende lager kan være dramatiske.
- For å legge til rette for god kundeservice er det også helt kritisk at lageret er et velsmurt maskineri, som raskt sender varer ut i butikken. Det gjør det enklere for de ansatte på gulvet å svare på spørsmål fra kunder, samtidig som kundene vil oppleve færre utsolgtsituasjoner.
Jobb på lager i dagligvarebutikk som begynnelsen på en karrière
De fleste dagligvarebutikker i Norge er middels store, og da er det sjelden rom for en egen ansatt som har ansvar for lageret. På litt større supermarkeder kan det likevel være en eller flere egne ansatte på lageret, og gjerne da også egne ansvarlige for spesifikke varegrupper som kjøl, frys eller frukt og grønt.
Å ha ansvar for lageret i en dagligvarebutikk er en svært ansvarsfull jobb, og kan både være en utfordrende arbeidsoppgave over tid og dessuten begynnelsen på en karrière innenfor dagligvare og logistikk.