Nyheter fra Norge og verden

Spar mer ved å refinansiere gammel gjeld

Sitter du med to eller flere lån uten sikkerhet, kan det være mye å spare med refinansiering. Dette innebærer å samle smålån og kredittkort i et nytt lån, og du unngår dermed å betale mer enn nødvendig for å innfri gjelden din. En refinansiering kan gjennomføres selv om du har betalingsanmerkninger i kreditthistorikken din.

Hensikten med en refinansiering er å samle dyre små lån og kredittkort i et nytt lån. Ved å samle alle de små beløpene i et nytt samlelån, vil du få bedre oversikt over økonomien din. Du vil dessuten betale mindre i renter, unngå å betale de samme gebyrene til flere kreditorer, og innfri gjelden din raskere. Det er også mulig med refinansiering av gjeld med betalingsanmerkning for deg som har havnet i en utfordrende økonomisk situasjon.

Når lønner det seg å refinansiere gammel gjeld?

Som et utgangspunkt vil det lønne seg å refinansiere dersom du har to eller flere lån som løper samtidig. Grunnen til dette er at hver kreditor belaster deg rentekostnader, gebyrer og eventuelle fakturagebyrer hver eneste måned. Har du flere lån betyr det med andre ord at du betaler store summer hver måned til hver kreditor, som heller kunne gått til å innfri gjelden din.

Det lønner seg derfor å samle alle smålån i et nytt samlelån. På denne måten slipper du å forholde deg til flere kreditorer samtidig og du får lavere månedlige avdrag. Og, kanskje viktigst av alt: Du kan innfri lånet raskere med økt fleksibilitet.

Hvordan påvirker en betalingsanmerkning refinansieringen din?

Med en stadig økende belåningsgrad blant nordmenn opplever flere og flere at de pådrar seg betalingsanmerkninger, og mange frykter at dette er kroken på døra for økonomien. Heldigvis er det ikke fullt så ille. Det er nemlig mulig å refinansiere en forbruksgjeld selv om du har betalingsanmerkninger. Den eneste forskjellen er at de aller fleste bankene ber om sikkerhet i bolig før de innvilger en eventuell refinansiering.

Velger du å gjennomføre en refinansiering, vil dette ha flere positive effekter på din økonomi. Først og fremst vil du få bedre oversikt over din nåværende privatøkonomi. Du blir også kvitt den aktuelle betalingsanmerkningen. Den blir nemlig slettet når refinansieringen er gjennomført, og det nye lånet innfrir den gamle gjelden. Refinansiering kan derfor gjøre det mulig å starte med «blanke ark» selv etter at du har pådratt deg en betalingsanmerkning.

Scroll to top