Det er et kjent uttrykk at «pengene brenner hull i lomma», noe som betyr at en person som har penger ikke klarer å tenke på annet enn hva de kan brukes til. Penger må jo til slutt brukes, men noen ting er mer nyttig enn andre ting. Det blir dessuten mindre fristende å bruke pengene når det ikke er så enkel tilgang til dem, for eksempel i en uttaksbegrenset sparekonto i en bank.
Sparebøsser var mer kjent før i tiden – her kunne barn kunne putte på mynter og så sette pengene inn i sin egen konto som hadde spesielle betingelser. Mange av de samme prinsippene gjelder betingelsene for boligsparing for unge, populært kalt BSU. En slik sparekonto er ment for unge som tenker på å flytte for seg selv når de har nådd moden alder, og da trengs det en god del egenkapital grunnet krav til boliglån og de høye prisene på Norges boligmarked. Rentene på BSU-kontoer er derimot høyere enn normale brukskontoer, og man kan begynne i tidlig alder å opprette en slik konto.
Det tar tid å spare
Motivasjonen for å sette penger inn på kontoen og spare opp kan hentes ved å ha en plan for hvor mye penger som skal settes inn hver måned, og så regne ut hvor mye som vil akkumulere seg over tid. «Mange bekker små gjør en stor å», heter det jo, og det er sant også i dette tilfellet.
En sommerjobb bringer fort penger inn i kassa, og et fast beløp fra utbetalingen kan føres over til BSU-kontoen. Det å se ting litt i perspektiv er også en fin motivasjon for å spare, ved å tenke på fordelene som oppnås over tid.
Det å eie bolig er i det lange løp mer gunstig enn å leie, og sjansene for å eie er større når man har en del oppsparte penger på konto. Det er en investering å eie egen bolig, men eieren har også større frihet til å bestemme selv hvordan boligen skal se ut, i motsetning til leietakeren.